“De toekomst van de zorg ons aller zorg”
Er is heel wat discussie over de toekomst van de zorg in Nederland. De politiek maakt zich zorgen over de stijgende kosten van de zorg en de zorgwerkers in de ouderenzorg en thuiszorg voeren actie. Zij strijden voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg, voor meer handen aan het bed, voor verlaging van de werkdruk. Ze willen dat zorgwerkers – als ze dat willen – meer uren kunnen werken op van tevoren afgesproken tijden in plaats van op basis van afroepcontracten. Uitzendkrachten – die meer kosten dan vaste krachten – moeten vervangen worden door vaste krachten waardoor de betrokkenheid en de kwaliteit van de zorg erop vooruit gaan. Zo zullen de mensen die van deze zorg afhankelijk zijn vertrouwde gezichten om zich heen zien.
De doorgeslagen flexibilisering moet aan banden. En de top moet minder verdienen.
Lage waardering personeel
Je gaat niet werken in de zorg voor het geld’, zeggen mensen die werkzaam zijn in de zorg. En dat klopt, want de salarissen in de cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) zijn bepaald niet riant terwijl het werk zwaar is en de verantwoordelijkheden groot.
Maar de topmanagers in de zorg verdienen salarissen van ruim boven de twee ton en rijden in auto’s van een halve ton en ze werken in zeer luxe kantoren. Dat allemaal van geld dat voor de zorg is bestemd.
Politiek speelt de kaart van de verdeeldheid
Het bezuinigingsbeleid zorgt er voor dat taken en verantwoordelijkheden naar gemeenten gaan die hiervoor per saldo minder geld krijgen. De gemeenten mogen zelf beleid maken en dat betekent dat er grote verschillen kunnen optreden tussen de gemeenten. Ongelijke behandeling en verdeeldheid is het resultaat. In Amsterdam heeft het gemeentebestuur besluiten genomen waardoor een huishoudelijke hulp in de thuiszorg er 15% in inkomen op achteruit kan gaan. Andere gemeenten proberen dit slechte voorbeeld te volgen, maar gelukkig is het verzet hier tegen groeiende.
Hoe moet het verder met de zorg?
De kosten in de gezondheidszorg nemen toe. Ten onrechte zou dat het gevolg van de vergrijzing zijn. Maar uit de cijfers blijkt dat het grootste deel van deze stijging veroorzaakt wordt door de privatisering. Zorginstellingen zijn bedrijven geworden waar geld verdient moet worden. Managers die zelf niet uit de zorg komen trekken aan de touwtjes, terwijl de mensen die verstand van zorg hebben niet bij het beleid betrokken worden. Hierdoor wordt er onnodig geld verspilt. Zorgwerkers worden bovendien niet beoordeeld op de kwaliteit die ze leveren, maar op gewerkte uren. En zij die afhankelijk zijn van de zorg krijgen niet voldoende aandacht, terwijl zij ook nog meer moeten betalen voor de zorg. Hierover willen we met u in discussie. Wat zijn de alternatieven en hoe trekken we gezamenlijk op in het gevecht tegen de verdere afbraak en voor meer kwaliteit in de zorg.
Spreekster: Lilian Marijnissen van de ABVAKABO FNV.
Zaterdag 3 november van 16.00 – 17.30 uur
Bij het Sarphatihuis, Roeterstraat 2
Contactpersonen voor dit vakbondscafé :
Rob Marijnissen (06-531.78.715, rbmarijnissen@gmail.com) en Jan Bakker ( 020 – 675.16.64, jaba@janbakkerlanguages.nl)
Als u bij de acties aanwezig wilt zijn kom dan van 9.30 – 12.00 uur.
Geef een reactie